Monday, August 29, 2016

Noile modificari privind legea adoptiei in 2016

Legea nr. 57/2016 a adus cu sine modificari importante in ceea ce priveste Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.
Prima modificare impusa de aceasta lege se refera la persoanele carora nu le este acordat dreptul de a adopta. Astfel, legea nr. 57/2016 prevede faptul ca o persoana care a fost condamnata definitiv pentru o infractiune contra familiei sau contra persoanei, infractiune comisa cu intentie, ori pentru infractiunea de pornografie infantila si infractiuni referitoare la traficul de droguri sau precursori nu poate adopta conform legislatiei romanesti.
Modificari esentiale aduse de aceasta lege in anul 2016 privesc consimtamantul la adoptie al parintilor in cauza. Astfel, situatia in care parintii firesti sau tutorele, legal citati, nu se prezinta la doua termene consecutive care au fost fixate pentru exprimarea consimtamantului, poate fi considerat refuz abuziv de a consimti la adoptie.
Mai mult decat atat, consimtamantul la adoptie nu poate fi exprimat in locul parintilor firesti sai al tutorelui copilului de catre curator, mandatar sau oricare alta persoana imputernicită in acest sens.
Cu toate acestea, legea prevede si o situatie de exceptie, si anume cazul in care unul dintre parintii firesti nu a putut fi gasit pentru exprimarea consimtamantului desi toate demersurile au fost depuse, caz in care consimtamantul celuilalt parinte este de ajuns. Atunci cand niciunul dintre parinti nu poate fi gasit pentru exprimarea consimtamantului, adoptia poate fi incheiata chiar si in lipsa sa.
Instanta poate incuviinta luarea consimtamantului la locuinta persoanei chemate sa isi exprime consimtamantul in cazul in care persoana in cauza nu se poate prezenta in fata instantei din motive temeinice.
Noua lege prevede conditii riguroase in ceea ce priveste modalitatea in care parintii firesti isi exprima consimtamantul in privinta adoptiei. Astfel, parintii firesti sau tutorele trebuie sa isi dea consimtamantul in mod liber si neconditionat, acest lucru fiind acceptat numai dupa ce acestora le-au fost explicate, intr-un limbaj accesibil, consecintele consimtirii la adoptie, cat si faptul ca, in urma exprimarii consimtamantului in privinta adoptiei, vor inceta legaturile de rudenie ale copilului cu familia sa de origine.
In ceea ce priveste adoptia persoanei care a dobandit capacitate deplina de exercitiu, consimtamantul parintilor firesti nu este necesar, iar consimtamantul adoptatorului sau al familiei adoptatoare va fi acordat in fata instantei judecatoresti.
Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa respecte garantiile morale si sa indeplineasca conditiile materiale care sunt necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului, astfel cum este stipulat in legea adoptiei. Intrunirea acestor conditii este dovedita prin intermediul unui atestat care este eliberat de catre autoritatile competente. Acest atestat face dovada, in acelasi timp, a abilitatilor parentale ale solicitantului adoptiei.
Evaluarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare va avea ca obiect caracteristicile sociale, psihologice si medicale ale celorlalti membri ai familiei ori a persoanelor care locuiesc cu solicitantul in cauza, precum si parerea acestor persoane in ceea ce priveste adoptia. Evaluarea va urmari aspecte precum:
◦ viata familiala, conditiile de locuit, aptitudinea de crestere si educare a copilului, personalitatea si starea de sanatate a adoptatorului ori a familiei adoptatoare;
◦ existenta unor impedimente de orice natura referitoare la capacitatea de a adopta;
◦ situatia economica a adoptatorului sau a familiei adoptatoare;
◦ motivele pentru care solicitantul doreste sa adopte;
◦ in cazul in care doar unul din cei doi soti doreste sa adopte, care sunt motivele pentru care celalalt sot nu se asociaza la cererea de adoptie.
In cazul unui rezultat favorabil, autoritatea competenta va elibera atestatul de persoana sau de familie apta sa adopte. Valabilitatea acestui atestat este de 2 ani, cu posibilitatea de prelungire pana la incuviintarea adoptiei, in anumite conditii speciale prevazute de lege.
Astfel cum prevedea deja legea adoptiei, potrivirea reprezinta o etapa preliminara deosebit de importanta in cadrul adoptiei, prin intermediul careia se identifica si se selecteaza cea mai potrivita persoana sau familie care este atestata ca fiind apta sa adopte si care corespunde cu nevoile copilului, stabilind astfel compatibilitatea dintre copil si adoptator sau familia adoptatoare.
Potrivirea se realizeaza prin acordarea de prioritate catre rudele copilului din cadrul familiei extinse, precum si altor persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie pe o durata de cel putin 6 luni, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior. Conform noii legi, in potrivire vor fi incluse numai acele rude si persoane care au obtinut un atestat valabil de persoana sau de familie adoptatoare.
Autoritatea competenta va intocmi raportul de potrivire si va sesiza instanta judecatoreasca pentru incredintarea copilului in adoptie. Incredintarea in adoptie se va dispune pentru o perioada de 90 de zile, perioada care va fi utilizata pentru aprecierea masurii in care potrivirea dintre copil si adoptator sau familia adoptatoare este buna, prin analiza capacitatii de adaptare la noul mediu familial. Dupa trecerea celor 90 de zile se va intocmi raportul final, raport ce va fi trimis instantei competente in cauza.
O noua modificare legislativa introdusa de legea nr. 57/2016 priveste posibilitatea adoptatorului, ori a oricarui sot din familia adoptatoare, de a beneficia, in anumite conditii prevazute de lege, de un concediu de acomodare de maxim un an, perioada care include si perioada de incuviintare in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara. Concediul de acomodare si indemnizatia lunara sunt acordate la cererea persoanei indreptatite, anexand documentele necesare prevazute de lege.


Pentru informatii suplimentare privind noile modificari ale legii adoptiei introduse de Legea nr. 57/2016 nu ezitati sa contactati unul dintre avocatii din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii, care sunt specializati in domeniul dreptului civil si al dreptului de familie. Avocatii nostri va vor oferi informatii complete, precum si consultanta juridica adaptata la nevoile dvs. Nu ezitati sa ne contactati!