Monday, March 3, 2014

Cota obligatorie de achizitie a certificatelor verzi pentru 2013

Prin Ordinul 12/2014 din cadrul Monitorului Oficial, publicat la data de 27 februarie 2014, se stabilieste cota obligatorie de achizitie pentru operatorii economici care sunt obligati pentru obtinerea certificatelor verzi.

Functionarea optima a pietei de certificate verzi presupune respectarea unui sistem de cote obligatorii inteles ca modalitate echilibrata de promovare, incurajare si monitorizare a producerii de energie electrica folosind resursele regenerabile. Tot acest mecanism are la baza o serie de justificari care pozitioneaza in prim plan necesitatea garantarii unor locuri de munca suplimentare, reducerea importurilor de resurse primare de energie, sustinerea dezvoltarii la nivel national si scaderea cotelor de poluare a mediului. Intr-un cadru restrans, aceste masuri se traduc obiectiv prin impunerea unor cote obligatorii de achizitie, pentru furnizori, in vedera comercializarii catre consumatorii adiacenti. Cota fixa de energie electrica produsa (folosind sursele alternative de energie regenerabila) se stabileste de autoritatea de reglementare si furnizorii sunt obligati la achizitie, in functie de aceste norme. Anual aceasta autoritate indica lista de producatori specializati in aceasta ramura. Energia electrica introdusa in reteaua de baza aduce producatorilor un certificat verde si reprezinta echivalentul unui 1 MWh. Respectarea obligatiilor presupune detinerea de catre furnizori a unui numar de certificate verzi care sa indeplineasca tocmai aceasta cota impusa.

La data de 27 februarie 2014 s-a publicat in textul Monitorului Oficial nr.145, Ordinul 12/2014 prin care ANRE face publica aceasta cota de achizitie obligatorie privind certificatele verzi, pentru anul 2013. Cifra indicata este de 0,224 certificate verzi/MWh. Astfel OPCOM, adica administratorul pietei de energie electrica si gaze naturale in Romania, se angajeaza sa organizeze o serie de trei sesiuni de tranzactionare pentru pentru certificatele verzi, in intervalul 1 martie 2014 – 31 martie 2014. Pana la data de 4 aprilie 2014 datele privind contul de certificate verzi, evaluat pentru fiecare participant in piata, vor fi transmise de catre OPCOM catre ANRE.


Categoriile de surse regenerabile care sunt acceptate in programul de tranzactionare cu certificate verzi acopera energia eoliana si cea solara, energia hidro care implica centralele cu o putere instalata de maxim 10 MW, energia termala, biomasa, gazele de fermentare (provenind din degradarea deseurilor si a namolurilor din cadrul statiilor de epurare). Certificatele verzi raman un element de armonizare a pietei de energie regenerabila, potentialul acestui sector fiind in continuu reevaluat. Investitiile in acest domeniu impun, sub orice forma, o abordare minutioasa intrucat partile implicate in sistem sunt vulnerabile in fata unui mecanism care nu si-a atins inca un punct de echilibru. Dupa cum am subliniat si in articolele anterioare, sustinem familiarizarea cu substratul legal care reglementeaza investitiile pentru producerea de energie regenerabila in vederea intelegerii principalelor avantaje si dezavantaje ale acestui sector. Echipanoastra va sta la dispozitie pentru oferirea oricaror informatii suplimentare. 

No comments:

Post a Comment