Wednesday, July 1, 2020

Contracte de Vanzare-Cumparare


S-ar putea sa nu ne dam seama, dar multe situatii cotidiene implica contracte. De exemplu, majoritatea oamenilor au experienta cu un contract pentru a vinde ceva. Dar, uneori, contractele ridica intrebari dificile.

Cum sunt create contractele?


Un contract este creat in momentul in care doua persoane sunt de acord sa faca ceva unul pentru celalalt. Aceste persoane, care sunt numite „parti contractante”, pot fi persoane fizice, un grup de persoane sau reprezentanti ai unei afaceri.

In general, nu este necesar sa semnati un document pentru crearea unui contract. Un simplu acord verbal poate fi suficient. Imagineaza-ti ca Ulise i-a spus lui Irene ca va veni sa-si tunda gardul de cedru marti viitoare pentru 10 dolari pe ora. Irene a acceptat. Ca urmare a acestei simple conversatii intre Ulise si Irene, a fost creat un contract pe care amândoi trebuie sa il respecte.

Cu toate acestea, anumite tipuri de contracte trebuie sa fie in scris, iar unele trebuie sa indeplineasca chiar si alte cerinte pentru a fi valabile. De exemplu: Multe contracte intre comercianti si consumatori trebuie sa fie in scris. 

Un contract de ipoteca pentru proprietate trebuie sa fie scris in scris si facut de un notar.
Desigur, chiar si atunci când legea nu necesita un document scris, este deseori o idee buna sa puneti un contract in scris. Când exista un document scris si apare o problema, dezacordul nu devine un caz al „cuvântului sau impotriva mea”.

Poate oricine sa faca un contract?

Nu. Unele persoane nu pot contracta sau pot face acest lucru decat in anumite situatii. De exemplu:
Copiii si adolescentii pot contracta doar pentru a raspunde nevoilor lor obisnuite. Aceste nevoi variaza in functie de vârsta si nivel de maturitate. Simon, care are 15 ani si nu are nicio slujba, prin urmare, poate cumpara bilete de autobuz de unul singur, dar nu un scuter de 9.000 de dolari.
Adultii aflati sub supraveghere protectoare nu pot contracta decât in ​​anumite situatii. Situatiile depind de tipul regimului de protectie: curaterie, tutorat sau ajutor din partea unui consilier.

Este important locul in care se face contractul?

Da. Este important, deoarece poate determina alegerea casutei de judecata pentru inaintarea unui proces.

In mod normal, contractul se face la locul in care erau cele doua persoane implicate in contract când au ajuns la un acord.

Daca persoanele implicate nu se aflau in acelasi loc, contractul se considera facut in locul in care persoana care a facut o oferta a primit acceptarea celeilalte persoane pentru a face contractul.
Dar, daca contractul este intre un comerciant si un consumator si exista o disputa pe care comerciantul si consumatorul nu o pot solutiona, orice actiune in justitie trebuie introdusa in fata instantei unde locuieste consumatorul.

Contractele de asigurare sunt o exceptie: se fac la locul unde asiguratorul accepta oferta celui care ar dori sa fie asigurat. Cu toate acestea, in cazul in care exista un dezacord, asiguratul poate inca inainta un proces impotriva asiguratorului la curtea din zona in care locuieste.

Mai trebuie sa respect contractul daca cealalta persoana nu il respecta?

In principiu, angajamentele trebuie respectate intotdeauna. Cu toate acestea, puteti refuza sa va respectati partea din contract, daca cealalta persoana ar fi trebuit sa faca ceva mai intâi si nu reuseste sa o faca. Acesta este un mod de a face presiune pe cealalta persoana pentru a-si respecta angajamentele. Nerespectarea contractului de catre cealalta persoana este, de asemenea, o aparare care poate fi folosita in instanta daca cealalta persoana sustine ca nu ti-ai respectat propriile angajamente.


No comments:

Post a Comment