Friday, January 31, 2014

Noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc

Modificarile la care facem referire  reprezinta schimbari la nivelul Codului fiscal si, de asemenea, o serie de interventii la O.U.G. nr. 77/2009 prin care se urmareste optimizarea sistemului de colectare a veniturilor pentru bugetul de stat.

Dupa stabilirea unor inadvertente in aplicarea sistemului actual de impozitare, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a propus un set de modificari menite sa clarifice modalitatile de executare a taxelor pentru anumite categorii de jocuri de noroc. Astfel, aceste noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc au impus revizuirea unor aspecte legate, in primul rand, de lipsa unor mijloace concrete de identificare a castigului rezultat prin practicarea unor jocuri de noroc cum ar fi pariuri mutuale, pariuri in cota fixa, pariuri in contrapartida, jocuri de noroc specifice cazinourilor, jocuri de noroc tipice cluburilor de poker, jocuri de tip slot-machine, videoloterie (VLT), jocuri de tip cazinou online, pariuri in cota fixa online, pariuri mutuale online, pariuri in contrapartida online si bingo online. Se fac o serie de precizari concrete referitoare la imposibilitatea de a monitoriza castigurile, la nivel individual, astfel anulandu-se orice posibilitate de aplicare a prevederilor fiscale. Este precizat, totodata, ca scaderea incasarilor la nivel bugetar va fi compensata prin obtinerea unor sume compensatorii provenind din aplicarea noilor prevederi legate de schimbarea taxelor aplicate activitatii din sfera jocurilor de noroc.

Astfel se urmareste redefinirea taxelor si impozitelor care vor fi aplicate acestor tipuri de activitati garantand cresterea veniturilor care vor fi detectate la nivel bugetar. Masurile prevad schimbari in zona jocurilor de noroc exceptate care vor fi astfel luate in calcul prin aplicarea unor taxe suplimentare; este prevazuta si utilizarea unor modalitati de taxare in moneda euro, se doreste si evitarea unor controverse determinate de lipsa unor precizari clare si neinterpretabile legate de calculul sumelor care se impun a fi achitate de organizatori pentru taxa de autorizare. Este adusa in discutie si anularea prevederilor impuse de art.77 din cuprinsul Codului fiscal, privitoare la jocurile online care vor primi licenta si in Romania in urma interpretarii prevederilor europene legate de impozitul care se aplica castigurilor obtinute de cei care practica jocurile de noroc la distanta - online.


Sunt luate in vedere si schimbari menite sa optimizeze procesul de acordare a licentei pentru operatorii economici delegati sa monitorizeze activitatile de acest gen in mediul online si, de asemenea, vor fi enuntate criterii noi pentru definirea unor noi categorii de jocuri de noroc care vor include cluburile de poker si jocurile de noroc temporare. Jocul de poker si-a schimbat statutul inca din luna august 2013 cand a fost reconsiderat si redefinit ca joc de noroc. Cluburile din domeniu sunt astfel ghidate sa prezinta licenta oferita de ONJN, impozitarea veniturilor din jocuri de noroc castigand astfel o noua nisa. Aplicarea acestor prevederi urmareste in mod imediat cresterea incasarilor si eliminarea evaziunii. Aceste noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc sunt, de asemenea, interpretate ca schimbari necesare venite ca raspuns la criticile repetate ale Comisiei Europene. Cadrul juridic in masura sa ofere un fundament legal pentru practicarea acestor activitati lasa in trecut o serie de interpretari nedorite. Pentru orice informatie suplimentara legata de acest subiect, echipa noastra va sta la dispozitie.

Wednesday, January 22, 2014

Partajul bunurilor comune

Reprezentarea si asistenta juridica in cazul unui proces de partaj, indiferent de natura situatiei, constituie un punct cheie in identificarea solutiilor legale optime menite sa definitiveze procedura de impartire a bunurilor. Intelegerea exceptiilor si gestionarea unor astfel de cazuri reprezinta totodata o conditie esentiala pentru parcurgerea coerenta a tuturor etapelor aferente.

Desfacerea casatoriei include adesea si procedurile de partaj care fie se desfasoara cu acordul ambilor soti fie intervine necesitatea unei hotarari judecatoresti la momentul aparitiei unor controverse. Pentru situatia in care bunurile comune pot fi impartite cu acordul ambelor parti sau prin invoiala partilor, sunt stipulate patru cazuri standard prin raportarea la procesul de divort. Astfel, procedurile pot avea loc in acelasi timp cu intervenirea hotararii de divort, in timpul procesului de divort, in intervalul care urmeaza ramanerii definitive a hotararii de divort, cand hotararea de divort a fost deja inregistrata. Pentru ipoteza in care partajul bunurilor comune este conditionat de interventia unei hotarari judecatoresti, unul din soti va cere initierea procedurilor de impartire. Bunurile care au fost achizitionate in timpul casatoriei vor fi identificate cu o cota parte indicata pentru fiecare dintre cei doi soti, raportat la contributia fiecaruia. La acest nivel al procesului de partaj devine extrem de importanta atitudinea specialistului care intelege mecanismul utilitatii probelor care vor sustine stabilirea contributiei pentru fiecare parte. In mod evident, bunurile care vor fi luate in calcul sunt cele prezente la data partajului evaluindu-se si acele bunuri care sunt declarate ca instrainate. Instanta trebuie sa numeasca un sechestru judiciar. Partea care a fost dezavantajata prin instrainare trebuie sa dovedeasca actiunea in sine.

Impartirea bunurilor la divort - exceptii


Este important ca orice client implicat intr-un astfel de proces sa inteleaga de la inceput ca bunurile proprii ale sotilor nu vor fi luate in considerare pentru impartirea bunurilor la divort. Printre acestea mentionam articolele achizitionate inaintea casatoriei, cele primite in timpul casatoriei in urma unei mosteniri sau a unei donatii (cu exceptia in care aceste bunuri sunt mentionate ca apartinand ambilor soti), tot ceea ce poate fi definit ca bun de uz personal sau elementele care sunt utilizate in scop profesional de unul dintre soti, premiile, recompensele, proiecte artistice sau indemnizatii de asigurare. Ambele parti trebuie de asemenea familiarizate cu exceptiile pe care le introduce o conventie matrimoniala. Regimul matrimonial al celor doua parti va furniza detalii pe care instanta le va folosi pentru stabilirea statutului de bunuri comune. Alegerea prealabila a regimului matrimonial se traduce diferit in procedurile pentru partajul bunurilor comune. Echipa noastra de avocati, specializati in acest sens, alege mereu o abordare cuprinzatoare, reusind sa transmita clientilor alternative posibile, sa explice acestora riscurile si, de asemenea, sa analizeze strict detaliile cazului astfel incat strategia pentru care s-a optat sa valorifice elementele care sunt in mod evident in favoarea clientului nostru.