Friday, January 31, 2014

Noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc

Modificarile la care facem referire  reprezinta schimbari la nivelul Codului fiscal si, de asemenea, o serie de interventii la O.U.G. nr. 77/2009 prin care se urmareste optimizarea sistemului de colectare a veniturilor pentru bugetul de stat.

Dupa stabilirea unor inadvertente in aplicarea sistemului actual de impozitare, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a propus un set de modificari menite sa clarifice modalitatile de executare a taxelor pentru anumite categorii de jocuri de noroc. Astfel, aceste noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc au impus revizuirea unor aspecte legate, in primul rand, de lipsa unor mijloace concrete de identificare a castigului rezultat prin practicarea unor jocuri de noroc cum ar fi pariuri mutuale, pariuri in cota fixa, pariuri in contrapartida, jocuri de noroc specifice cazinourilor, jocuri de noroc tipice cluburilor de poker, jocuri de tip slot-machine, videoloterie (VLT), jocuri de tip cazinou online, pariuri in cota fixa online, pariuri mutuale online, pariuri in contrapartida online si bingo online. Se fac o serie de precizari concrete referitoare la imposibilitatea de a monitoriza castigurile, la nivel individual, astfel anulandu-se orice posibilitate de aplicare a prevederilor fiscale. Este precizat, totodata, ca scaderea incasarilor la nivel bugetar va fi compensata prin obtinerea unor sume compensatorii provenind din aplicarea noilor prevederi legate de schimbarea taxelor aplicate activitatii din sfera jocurilor de noroc.

Astfel se urmareste redefinirea taxelor si impozitelor care vor fi aplicate acestor tipuri de activitati garantand cresterea veniturilor care vor fi detectate la nivel bugetar. Masurile prevad schimbari in zona jocurilor de noroc exceptate care vor fi astfel luate in calcul prin aplicarea unor taxe suplimentare; este prevazuta si utilizarea unor modalitati de taxare in moneda euro, se doreste si evitarea unor controverse determinate de lipsa unor precizari clare si neinterpretabile legate de calculul sumelor care se impun a fi achitate de organizatori pentru taxa de autorizare. Este adusa in discutie si anularea prevederilor impuse de art.77 din cuprinsul Codului fiscal, privitoare la jocurile online care vor primi licenta si in Romania in urma interpretarii prevederilor europene legate de impozitul care se aplica castigurilor obtinute de cei care practica jocurile de noroc la distanta - online.


Sunt luate in vedere si schimbari menite sa optimizeze procesul de acordare a licentei pentru operatorii economici delegati sa monitorizeze activitatile de acest gen in mediul online si, de asemenea, vor fi enuntate criterii noi pentru definirea unor noi categorii de jocuri de noroc care vor include cluburile de poker si jocurile de noroc temporare. Jocul de poker si-a schimbat statutul inca din luna august 2013 cand a fost reconsiderat si redefinit ca joc de noroc. Cluburile din domeniu sunt astfel ghidate sa prezinta licenta oferita de ONJN, impozitarea veniturilor din jocuri de noroc castigand astfel o noua nisa. Aplicarea acestor prevederi urmareste in mod imediat cresterea incasarilor si eliminarea evaziunii. Aceste noi reglementari pentru impozitarea jocurilor de noroc sunt, de asemenea, interpretate ca schimbari necesare venite ca raspuns la criticile repetate ale Comisiei Europene. Cadrul juridic in masura sa ofere un fundament legal pentru practicarea acestor activitati lasa in trecut o serie de interpretari nedorite. Pentru orice informatie suplimentara legata de acest subiect, echipa noastra va sta la dispozitie.

No comments:

Post a Comment