Wednesday, January 22, 2014

Partajul bunurilor comune

Reprezentarea si asistenta juridica in cazul unui proces de partaj, indiferent de natura situatiei, constituie un punct cheie in identificarea solutiilor legale optime menite sa definitiveze procedura de impartire a bunurilor. Intelegerea exceptiilor si gestionarea unor astfel de cazuri reprezinta totodata o conditie esentiala pentru parcurgerea coerenta a tuturor etapelor aferente.

Desfacerea casatoriei include adesea si procedurile de partaj care fie se desfasoara cu acordul ambilor soti fie intervine necesitatea unei hotarari judecatoresti la momentul aparitiei unor controverse. Pentru situatia in care bunurile comune pot fi impartite cu acordul ambelor parti sau prin invoiala partilor, sunt stipulate patru cazuri standard prin raportarea la procesul de divort. Astfel, procedurile pot avea loc in acelasi timp cu intervenirea hotararii de divort, in timpul procesului de divort, in intervalul care urmeaza ramanerii definitive a hotararii de divort, cand hotararea de divort a fost deja inregistrata. Pentru ipoteza in care partajul bunurilor comune este conditionat de interventia unei hotarari judecatoresti, unul din soti va cere initierea procedurilor de impartire. Bunurile care au fost achizitionate in timpul casatoriei vor fi identificate cu o cota parte indicata pentru fiecare dintre cei doi soti, raportat la contributia fiecaruia. La acest nivel al procesului de partaj devine extrem de importanta atitudinea specialistului care intelege mecanismul utilitatii probelor care vor sustine stabilirea contributiei pentru fiecare parte. In mod evident, bunurile care vor fi luate in calcul sunt cele prezente la data partajului evaluindu-se si acele bunuri care sunt declarate ca instrainate. Instanta trebuie sa numeasca un sechestru judiciar. Partea care a fost dezavantajata prin instrainare trebuie sa dovedeasca actiunea in sine.

Impartirea bunurilor la divort - exceptii


Este important ca orice client implicat intr-un astfel de proces sa inteleaga de la inceput ca bunurile proprii ale sotilor nu vor fi luate in considerare pentru impartirea bunurilor la divort. Printre acestea mentionam articolele achizitionate inaintea casatoriei, cele primite in timpul casatoriei in urma unei mosteniri sau a unei donatii (cu exceptia in care aceste bunuri sunt mentionate ca apartinand ambilor soti), tot ceea ce poate fi definit ca bun de uz personal sau elementele care sunt utilizate in scop profesional de unul dintre soti, premiile, recompensele, proiecte artistice sau indemnizatii de asigurare. Ambele parti trebuie de asemenea familiarizate cu exceptiile pe care le introduce o conventie matrimoniala. Regimul matrimonial al celor doua parti va furniza detalii pe care instanta le va folosi pentru stabilirea statutului de bunuri comune. Alegerea prealabila a regimului matrimonial se traduce diferit in procedurile pentru partajul bunurilor comune. Echipa noastra de avocati, specializati in acest sens, alege mereu o abordare cuprinzatoare, reusind sa transmita clientilor alternative posibile, sa explice acestora riscurile si, de asemenea, sa analizeze strict detaliile cazului astfel incat strategia pentru care s-a optat sa valorifice elementele care sunt in mod evident in favoarea clientului nostru. 

No comments:

Post a Comment