Tuesday, December 9, 2014

Cum sa deschizi o companie in Turcia

Investitorii straini care doresc sa infiinteze o firma in Turcia o pot face personal, daca se deplaseaza la fata locului, sau printr-un intermediar care se va ocupa de depunerea documentelor necesare la Registrul Comertului local, care este subordonat Camerei de Comert a Turciei. Tot acolo se inregistreaza amendamentele sau alte schimbari care pot interveni in actele companiei de-a lungul timpului. Tot ce aveti de facut este sa completati o cerere si sa o trimiteti la Registrul Comertului.

La Registrul Comertului din Turcia se pot inregistra companii detinute atat de oameni de afaceri turci, cat si de investitori straini. Dupa ce compania este inregistrata, Registrul Comertului va emite un certificat de inregistrare, iar investitorul isi poate incepe activitatea economica in Turcia. Autoritatile din Turcia au anuntat ca in viitorul apropiat vor implementa un sistem electronic de inregistrare a firmelor la Registrul Comertului, iar procedura se va putea efectua online.

Cum se inregistreaza o firma in Turcia

Inainte de a trimite o cerere pentru inregistrarea unei noi companii, proprietarul acesteia sau actionarii/asociatii trebuie sa pregateasca urmatoarele documente:

-          actul constitutiv care a fost legalizat;
-          dovada de la banca pentru plata a 0,04% din capitalul social catre Consiliul Concurentei din Turcia;
-          un document care contine semnaturile administratorilor si persoanelor autorizate sa reprezinte compania;
-          declaratia fondatorilor;
-          certificatul de la banca pentru plata capitalului social minim;
-          fotografiile fondatorilor companiei.

Aceste documente sunt necesare pentru a deschide o societate cu raspundere limitata (SRL) in Turcia. Daca doriti sa aflati documentele de care aveti nevoie pentru a infiinta alt tip de firma, ii puteti contacta pe avocatii nostri care va vor oferi toate informatiile necesare.

Tipuri de companii in Turcia

Cele mai uzuale tipuri de companii pe care le poate deschide in Turcia un investitor strain sunt societatea cu raspundere limitata (SRL) si societatea pe actiuni (SA). In aceasta tara, ei mai au la dispozitie si alte tipuri de companii, pe care le pot deschide in functie de specificul afacerilor lor.

Societatea cu raspundere limitata este preferata de cei care au in plan sa se ocupe de o afacere de dimeniuni reduse sau medii, in timp ce societatea pe actiuni se preteaza mai mult pentru afaceri mai mari, cu o cifra de afaceri importanta.

Cel mai usor de inregistrat in Turcia este societatea cu raspundere limitata, de aceea este preferata de un numar mare de investitori straini. Este nevoie de cel putin un asociat si de minimum 10.000 TRY pentru capitalul social.

Societatea pe actiuni poate fi infiintata de cel putin un actionar, cu un capital social minim de 50.000 TRY, iar raspunderea asociatilor este limitata la aportul lor la capital.

Reglementarile locale pentru infiintarea de companii sunt cuprinse in Codul Comercial nr. 6102 care a fost publicat in 2011. Scopul principal al acestui cod a fost de a alinia legislatia din Turcia referitoare la afaceri cu cea din UE.


Conform noului Cod Comercial, consiliul de administratie poate fi format din cel putin o singura persoana, iar adunarile generale pot fi organizate electronic, iar deciziile semnate la fel. Nu este obligatoriu ca membrii consiliului de administratie sa fie actionari sau asociati ai firmei, ci pot fi alesi profesionisti din domeniul respectiv de activitate al societatii.

No comments:

Post a Comment