Monday, March 28, 2016

Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun

Pe data de 17 martie 2016 a intrat in vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, data de 16 martie a reprezentat ultima zi in care persoanele fumatoare au mai avut dreptul de a fuma in spatiile inchise ale localurior, insa nu numai.
Noua lege stabileste faptul ca locurile in care nu se va mai putea fuma de la 17 martie 2016 sunt:
▪ spatiile publice inchise, mai exact „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”;
▪ spatiile inchise de la locul de munca, prin aceasta notiune intelegandu-se „orice spatiu care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel pusin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat intr-un loc de munca”;
▪ locurile de joaca pentru copii, inchis sau in aer liber;
▪ unitatile sanitare;
▪ mijloacele de transport in comun;
▪ unitatile de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.
Exceptie de la aceste dispozitii o reprezinta celulele pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta.
Mai mult, in mijloacele de transport in comun este interzisa inclusiv utilizarea tigaretei electronice.
Legea prevede faptul ca fumatul va fi permis numai in camere special amenajate si exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale cu respectarea anumitor conditii, si anume ca acestea: sa nu reprezinte spatiu de trecere ori de acces in spatii publice inchise, sa aiba unica destinatie de spatiu amenajat pentru fumat si sa fie marcate vizibil cu indicatoare in acest sens, sa prezinte sisteme de ventilatie functionale care sa garanteze eliminarea fumului, sa fie dotate cu scrumiere si stingatoare.
Nerespectarea acestor prevederi de catre persoanele fizice va atrage dupa sine sanctionarea cu amenda contraventionala de la 100 de lei la 500 de lei.
In ceea ce priveste persoanele juridice, incalcarea dispozitiilor acestei legi in sensul de a permite fumatul in spatiile interzise se va pedepsi, la prima abatere, cu o amenda contraventionala de 10.000 de lei, urmand ca la a doua abatere sa se aplice sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei. O noua abatere va atrage aplicarea unei amenzi contraventionale de 15.000 de lei, precum si inchiderea unitatii.

Echipa de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii se recomanda printr-o experienta vasta in numeroase ramuri ale dreptului, asigurand clientilor informatii complete, corecte si actualizate in functie de ultimele noutati legislative, garantand solutii optime si reprezentare in fata instantelor competente, atunci cand este necesar. Nu ezitati sa consultati pagina oficiala si sa consultati unul dintre avocati pentru asistenta juridica de specialitate.

No comments:

Post a Comment