Friday, October 6, 2017

Poti beneficia de un cont gratuit de TVA la trezorerie

Imagini pentru cont gratuit TVa
Operatorii economici vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei la Trezorerie, dela 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", a anuntat Ministerul Finantelor.
 
Acest cont nu va avea comisioane.

In perioada octombrie - decembrie 2017, mecanismul va fi optional, iar de la 1 ianuarie 2018 va deveni obligatoriu. 

Firmele care vor opta pentru acest mecanism in perioada octombrie — decembrie 2017 vor beneficia de facilitati ce vizeaza anularea penalitatilor de intarziere. 

Aceste facilitati se vor aplica de la data de 30 septembrie, in anul curent, in anumite condiții, alaturi de o bonificatie de 5% din impozitul pe profit sau pe impozitul pe veniturile datorate de microintreprinderi in ultimul trimestru al anului curent, au anuntat surse MFP.
Bancile vor deschide si ele conturi automat, dar le vor inchide dup 90 de zile, daca titularii nu vor folosi aceste conturi. 

Pentru contul de TVA in valuta, operatorii economici vor trebui sa lucreze cu bancile, care vor percepe aceleasi comisioane ca la actualele conturi.

Avand in vedere criticile formulate de reprezentanti ai mediului de afaceri si de juristi in perioada de dezbatere publica a proiectului de reglementare, in urma unor discutii intre guvern si asociatiile profesionale, axata pe preintampinarea erorilor de procedura in aplicarea noii prevederi legale, a fost prevazuta o perioada de gratie de 7 zile pentru corectarea unor eventuale erori, fara a se aplica penalizari. 

Daca nu s-a operat corectia necesara, exista un termen de 30 de zile in care se percepe o penalitate de 0,06% pe zi din suma achitata eronat. 

Daca nici dupa 30 de zile nu se face corectia, atunci se aplica sanctiuni graduale, au explicat surse guvernamentale. 

Exemple de situatii care atrag asemenea sanctiuni sunt cele in care furnizorul nu isi vireaza contravaloarea TVA din contul curent în contul de TVA, sau face plata TVA din contul curent in cel de TVA al furnizorului. 

Guvernul se asteapta ca plata defalcată a TVA sa aduca la buget 6 miliarde de lei in perioada 2018-2020.

No comments:

Post a Comment