Saturday, August 1, 2015

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala reprezinta o institutie a carei creare se doreste prin intermediul unui proiect de lege privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, proiect publicat de catre Ministerul Finantelor Publice in luna octombrie a anului trecut si aprobat de catre Guvern la 22 iulie 2015.
Potrivit proiectului de lege astfel aprobat, aceasta institutie fara personalitate juridica se doreste a fi un mijloc de cooperare intre  Guvern, Banca Nationala a Romaniei si Autoritatea de Supraveghere Financiara. Obiectivul principal al acestui Comitet este acela de a proteja stabilitatea financiara a Romaniei astfel incat sistemul financiar sa reprezinte o masura de dezvoltare durabila, de contributie la cresterea economica. Acest obiectiv este stabilit pentru indeplinirea scopului suprem al Comitetului, si anume garantarea coordonarii in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national prin intermediul politicilor macroprudentiale si a instrumentelor aferente pentru implementarea acesteia.
Unele dintre atributiile Comitetului se refera la:
▪ formularea de recomandari ori avertizari in ceea ce priveste punerea in aplicare a recomandarilor Comitetului European pentru Risc Sistemic ori formularea recomandarilor care sunt necesare pe fondul avertismentelor Comitetului European pentru Risc Sistemic;
▪ identificarea, supravegherea si evaluarea riscurilor sistemice, precum si emiterea recomandarilor ori a avertizarilor necesare prevenirii sau diminuarii acestora in situatia in care pun in pericol stabilitatea sistemului financiar national;
▪ stabilirea structurilor sistemului financiar si a institutiilor care prezinta relevanta sistemica;
▪ crearea unei strategii de politica macroprudentiala cu scopul de a aduce la indeplinire obiectivul fundamental;
▪ supravegherea implementarii recomandarilor Comitetului, precum si a masurilor care sunt adoptate la nivel national in urma recomandarilor Comitetului;
▪ identificarea instrumentelor macroprudentiale si realizarea unei evaluari periodice a acestora, precum si recunoasterea acelora stabilite de autoritatile statelor membre;
▪ formularea de recomandari in scopul de a aplica, la nivel national, deciziile, regulamentele, recomandarile s.a. emise in domeniul supravegherii macroprudentiale la nivelul Uniunii Europene;
▪ coordonarea gestiunii crizelor financiare si emiterea recomandarilor in ceea ce priveste masurile necesare pentru a reduce riscul contaminarii.
In ceea ce priveste destinatarii recomandarilor formulate si emise de catre Comitet, proiectul de lege stabileste ca acestia sunt Banca Naţionala a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Guvernul, care au obligatia de a lua masurile relevante pentru respectarea recomandarilor si de a actiona in scopul de a diminua riscurile in privinta carora au fost informate.
Structura organizatorica a Comitetului este alcatuita dintr-ul Consiliu general, un Comitet tehnic pentru risc sistemic, un Comitet tehnic pentru gestiunea crizelor financiare si Secretariat. Presedintele Comitetului va fi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, avand, printre altele, obligatia de a prezenta un raport anual Parlamentului Romaniei, iar Consiliul general al Comitetului va fi constituit din 9 membri, si anume: Guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei 2 viceguvernatori si economistul şef ai Bancii Nationale a Romaniei, presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si doi reprezentant ai Guvernului care vor fi stabiliti de primul-ministru.
De asemenea, se prevede in dispozitiile proiectului de lege faptul ca membrii Consiliului general al Comitetului nu vor fi remunerati pentru activitatea lor in cadrul Comitetului.
Dispozitiile finale ale proiectului de lege stabilesc ca operationalitatea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala va fi asigurata in decurs de 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Echipa de avocati din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii ofera clientilor sai informatii complete si corecte, actualizate, in conformitate cu legislatia romana in vigoare, in domeniile in care activeaza si in care detine o experienta vasta ce se reflecta in numeroasele cazuri de succes. In situatia in care doriti mai multe informatii ori consultanta juridica de specialitate, puteti apela cu incredere la echipa noastra oricand doriti.

No comments:

Post a Comment