Sunday, December 27, 2015

Principalele modificari legislative privind PFA 2016

Legea nr. 227/2015, cunoscuta si sub denumirea de Noul Cod Fiscal al Romaniei, aduce cu sine o varietate de modificari care privesc activitatea Persoanelor Fizice Autorizate (PFA).
Desi pana in anul 2015, persoanele fizice autorizate care erau si salariate, nu erau obligate la plata contributiilor la pensii, noile modificari ale Codului fiscal prevad faptul ca PFA care este in acelasi timp si salariata va trebui sa plateasca si contributia la pensie.
Astfel, CAS in procent de 10,5% se va plati la venitul net efectiv realizat, spre deosebire de baza aleasa in prezent de catre persoana fizica, insa nu la mai puţin de 35% din salariul mediu brut lunar.
Mai exact, Codul fiscal prevede faptul ca, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care isi determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in situatia platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale va fi constituita de echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut folosit la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente si care determina venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale va fi reprezentata de valoarea anuala a normei de venit care se raporteaza la numarul de luni in care se desfăşoară activitatea si nu va putea scadea sub valoarea echivalenta a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, insa nu va putea depasi valoarea a de 5 ori acest castig.
Cu toate acestea, persoanele fizice autorizate care au realizat venituri sub valoarea plafonului minim in anul fiscal anterior, nu vor efectua plati anticipate cu titlu de contributie de asigurari sociale.
In ceea ce priveste contributia de asigurari de sanatate, dispozitiile Noului Cod Fiscal prevad faptul ca baza lunara de calcul al contribuţiei de asigurari sociale de sanatate datorata de PFA reprezinta diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate cu scopul de a desfasura activitatea independenta, exclusiv cheltuielile care reprezinta contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit care se raportateaza la numarul de luni in care se desfasoara activitatea pe fiecare sursa de venit.
In cazul veniturilor realizate de la data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu va putea fi mai mare ca valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu prevazut in anul pentru care se calculeaza contributia.
Pe langa aceste modificari, PFA va plati in continuare un impozit pe venit de 16%, precum si CASS (contributia la asigurari sociale de sanatate) in valoare de 5.5% din venitul net pe care il obtine.

Avocatii specializati in dreptul fiscal din cadrul firmei de avocatura Darie, Manea & asociatii va stau la dispozitie cu informatii complete si actualizate in ceea ce priveste modificarile legislative care au intervenit in privinta Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Fiscal. Nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe detalii si consultata juridica in acest domeniu.

No comments:

Post a Comment