Saturday, June 16, 2018

Contractul pentru servicii turistice in Romania

Contractul turistic este instrumentul juridic prin care activitatile agentiilor de turism se pot realiza, reprezentand acordul intre agentul economic specializat in acest domeniu si turist.

Prin intermediul acestui contract, agentul turistic se angajeaza sa ii asigura clientului un voiaj, un sejur pentru agrement si recomfortare in baza uni pret.

Principalul scop al acestui contract este angajarea furnizorului de servicii turistice in oferirea pachetului de servicii promis catre client, precum transport, mese, cazare, obtinere vize pentru turism extern si alte servicii conexe. 

Agentul economic pune la dispozitia turistului pachete de servicii deja organizate (sejururi, circuite) vandute ca si marfa in concordanta cu contractul, acestea fiind obiectul contractului pentru care se achita pretul stabilit. 

Ca si parti contractante, asa cum am specificat mai devreme, exista prestatorul de servicii (in cazul nostru, agentia de turism) si beneficiarul (turistul). 

In calitate de persoana juridica, agentul economic de turism actioneaza in numele sau in relatiile cu tertii, coordonand si organizand in contul sau serviciile oferite de subcontractanti. 

 https://www.romania-insider.com/wp-content/uploads/2014/07/Prince-Charles-Viscri.jpg

Caracteristicile contractului de turism:

 

-          Contract cu titlu oneros – partile au interes patrimonial

-          Contrac sinalgmatic – ambele parti contractante au obligatii, turistul sa achite serviciile iar agentul de turism sa le ofere

-          Contract comutativ – perioada si existenta acestuia sunt stabilite si cunoscute la incheiere

-          Contract consensual – cerinta formei este reclamata numai pentru probatiune

In domeniul turismului, acest contract este unul civil, in timp ce pentru agentie este un contract comercial. Acesta, nu poate fi asemanat cu contractul de mandat, deoarece agentul de turism ofera pachete de servicii turistice pentru care turistul nu ii da mandat, astfel incat agentul isi asuma riscurile semnand contractele in numele sau cu tertii prestatori. 

Deasemenea, contractul de turism nu poate fi redus la cel de transport, desi activitatea in sine reprezinta deplasarea de la domiciliul turistului, insa nu este cea principala. 

Contractul de turism este unul complex care cuprinde atat transportul, indiferent sub ce forma, insa si serviciile conexe care duc la scopul final si anume vacanta integrala a turistului. 

In cazul nerespectarii conditiilor contracture, se va recurge la reziliere, iar in baza regulilor specificate in contract se vor achita daune de interese corespunzatoare catre partea vatamata. 

Acest contract reprezinta in speta un acord in baza caruia furnizorul se angajeaza sa presteze toate serviciile promise fata de beneficiar. 

Obligatoriu, contractul va continere termene si conditii de plata si pretul stabilit. 

In final, mai apar in acest contract si clauze privind programele turistice, reclamatii, solutionare, raspunderi, sanctiuni, jurisdictia contractului si clauze exoneratoare de raspundere.

No comments:

Post a Comment