Sunday, June 17, 2018

Proceduri rapide de recuperare a creantelor in Romania

Indiferent de tara sau domeniul in care activeaza o companie, procesul de recuperare a creantelor poate fi o problema serioasa. 

In plus, presiunea creata de sistemul de justitie din Romania se poate adauga la acest proces, ca si lipsa de intelegere clara a procedurilor de protectie pe care creditorii le au in aceasta tara. 

Pe de alta parte, sistemul legal din Romania prevede cateva proceduri rapide de colectare a createlor de valoare mica.

Atunci cand un debitor a depasit termenul de plata, creditorul poate inainta procedura in instanta pentru recuperarea sumelor datorate de catre debitor, in termen de trei ani. 

De asemenea, daca se aplica, creditorul poate folosi procedura de insolventa din Legea 85/2006. 
Image result for debt recovery

Odata ce Ordonanta 119/2007 a fost aplicata, atunci cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, exista doua proceduri rapide de recuperare a creantelor


  1. procedura ordonantei de plata (reglementata de GEO 119) si
  2. procedura de convocare (reglementata de Ordonanta Guvernamentala 5/2001). 

Acestea sunt cele mai rapide cai de a recupera creante, daca se aplica, in caz contrar, creditorul va trebui sa recurga la procedura generala, de lunga durata care este prevazuta in Codul Procedural Civil.

Aceste doua proceduri pot fi folosite atunci cand creditorul are suficiente date si informatii despre solventa debitorului, toate aceste dovezi fiind necesare in scris. 

Atunci cand createle sunt mature, determinate si lichide, ambele proceduri se aplica. 

Image result for debt recovery

O creata este ajunsa la maturitate atunci cand este scadenta, este determinata atunci cand nu exista dubiu legat de existenta sa, si este lichida atunci cand suma poate fi determinata exact. 

Atunci cand exista un contract sau un document scris, semnat de ambele parti, privind datoriile pecuniare, creditorul trebuie sa recurga la procedura de concovare, o procedure speciala si imediata in instanta care poate fi utilizata doar in acest caz. 

In timp ce aceasta procedura poate fi aplicata in mai multe situatii, ordonanta de plata este mai stricta, aplicandu-se doar in cazul datoriilor pecuniare care reies din acordurile comerciale – acorduri intre autoritati contractante si comercianti, sau intre comercianti direct.

Totusi, procedura ordonantei de plata accepta mai multe dovezi in instanta decat procedura convocarii care accepta doar facturi semnata de catre debitor care atesta obligatia acestuia de plata. 

De exemply, creditorul care opteaza pentru procedura ordonantei de plata poate aduce ca si dovezi corespondenta cu clientul, sau orice alte documente scrise impotriva debitorului. 

Astfel, aceasta procedura are mai multe avantaje. 

 Related image

Mai mult, debitorul poate cunoaste doar o parte din datoria sa iar judecatorul poate decide privitor la datoria partiala, astfel incat creditorul sa obtina doar o parte din creante prin acest proces. 

Pentru celelalte cazuri, este necesar sa se aplice procedura generala comuna de recuperare creante.

Facand parte dintr-un mediu si o economie care se schimba si cresc rapid, este important ca resursele tale financiare sa nu fie blocate sau poti risca sa iti blochezi intregul business. 

De aceea, recuperarea creantelor pe cale amiabilia nu este o idee buna atata vreme cat legea Romana ofera doua proceduri rapide si eficiente de recuperare a creantelor.


Daca te afli intr-o astfel de situatie si ai nevoide consiliere sau reprezentare, nu ezita sa contactezi avocatii nostri din Bucuresti.

No comments:

Post a Comment