Wednesday, August 29, 2018

Obtinerea unei noi autorizari pentru o cladire construita necorespunzator in Romania


Exista multe cladiri care sunt construite fara o autorizare adecvata din mai multe motive, cum ar fi: 


  • Clientul doreste sa extinda terasa
  • Beneficiarul a decis sa construiasca un etaj suplimentar, depasind limita de inaltime care a fost aprobata prin Certificatul de Urbanism,
  • Constructorul a plasat cladirea intr-o alta pozitie din cauza unei interpretari gresite ale planurilor
  • Beneficiarul a luat decizia de a renunta la subsol pentru a construi un ultim etaj mai inalt, in ciuda faptului ca Autorizatia de Construire a fost aprobata pentru subsol si nu pentru ultimul etaj mai inalt.

Cele doua documente mentionate mai sus: Autorizatia de Construire si Certificatul de Urbanism sunt necesare inainte de a incepe sa construiti ceva. Pe langa acestea, beneficiarul are nevoie de planuri si desene care trebuie sa prezinte caracteristicile arhitecturale si cadastrale ale cladirii. Toate aceste documente arata modul in care cladirea trebuie construita si asamblata.
 Pentru a putea face orice modificare fizica materiala, trebuie sa schimbati mai intai toate aceste documente si sa obtineti aprobarea si autorizarea inainte de a le face. Desigur, in practica, multe dintre aceste modificari sunt facute fara modificarea documentelor si obtinerea autorizatiei pentru acestea. 

Daca va aflati in aceasta pozitie, trebuie sa respectati Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii si sa obtineti o noua autorizare a cladirii ca rezultat al modificarilor efectuate. Procedura este cunoscuta drept "revenirea in limitele legii", deoarece activitatile de constructie au fost temporar in afara legii, nefiind mentionate in planurile initiale ale cladirii. Inainte ca legea mentionata anterior sa intre in vigoare, aceasta procedura nu a fost posibila. Daca erau facute modificari la o cladire, trebuiau eliminate inainte de a obtine o noua autorizatie. 

Astazi, datorita expasiunii rapide a industriei constructiilor, autoritatile publice trebuie sa accepte ca pot aparea unele erori in proces eliminand astfel sanctiunile, cerand re-autorizarea noilor planuri. Primul pas este sa depuneti un alt dosar la Primaria locala unde se afla cladirea. Dosarul trebuie sa contina toate documentele necesare autorizarii initiale, plus noile schite si modificari. Se elibereaza un nou certificat de constructie si de urbanism, iar noile desene vor merge pe santier.

 In cele din urma, dupa aprobarea re-autorizarii si indeplinirea cerintelor tehnice de la expertii primariei, va fi eliberata noua documentatie tehnica. Constructorul va folosi noua documentatie pentru finalizarea cladirii in consecinta.

No comments:

Post a Comment