Tuesday, November 3, 2020

Resurse juridice primare romanesti

 

Statut

In mod formal, instantele romanesti aplica numai legi statutare, care sunt create de legiuitor si, in anumite circumstante, de executiv, dar niciodata de instante, si astfel nu includ niciodata precedent judiciar. Legea este structurata ierarhic, cu Constitutia in partea de sus, apoi codurile si statutele parlamentare si, in partea de jos a ierarhiei, „legile” executive. Inainte de 1989, legile romanesti emise de Parlament erau publicate intr-un jurnal oficial numit Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania, iar cele emise de Guvern erau publicate in Colectia de hotarari ale Consiliului de Ministri si alte acte normative. Aceste publicatii au devenit Monitorul Oficial al Romaniei (Monitorul Oficial) dupa schimbarile politice din 1989.

Columbia Law School Diamond Law Library are atat Buletinul Oficial (Gazeta Romaniei), cat si Colectia de hotari in colectia sa

Biblioteca de Drept a Universitatii din New York are in colectia sa Monitorul Oficial.

Online, unele legislatii sunt disponibile prin intermediul paginii web a publicatiei legale oficiale, Monitorul Oficial.

 

Manuale / Tratate

Atunci cand un statut este tacut cu privire la un anumit set de fapte, textele stiintifice (manuale si tratate) sunt utilizate in mare masura de catre judecatori. Bibliotecile de drept ale Facultatii de Drept Harvard si Facultatea de Drept a Universitatii din New York au colectii mari de astfel de opere romanesti.

Desi istoria legislativa nu este un instrument important de interpretare legala, asa cum este in Statele Unite, pentru cei interesati de aceasta, Initiativa de drept central si est european a Asociatiei Baroului American (CEELI) a postat on-line o serie de proiecte interne de evaluari de lege in domeniile comercial, de mediu, executiv si media. Intrucat aceste evaluari sunt facute, insa, de consultanti non-romani, statutul lor de istorie legislativa sau chiar echivalentul acesteia este discutabil.

Jurisprudenta

Sistemul juridic romanesc, ca orice alt sistem de drept civil, nu recunoaste precedentul juridic ca stare decisis.

De exemplu, desi instantele de la toate nivelurile sunt constiente de deciziile Curtii Constitutionale prin care legile sunt neconstitutionale, fiind publicate oficial in Monitorul Oficial (Legea nr. 47 din 18 mai 1992), ele nu obliga instantele ordinare care se confrunta cu cazuri similare. De fiecare data cand o instanta se confrunta cu un statut neconstitutional, aceasta trebuie sa amane problema Curtii Constitutionale si sa astepte decizia sa in fiecare astfel de caz, inainte ca problema in cauza sa poata fi din nou judecata la cererea unei parti. Deciziile selectate ale Curtii Constitutionale sunt disponibile on-line.

Pe de alta parte, deciziile Curtii Supreme (care, desigur, se limiteaza la aplicarea si interpretarea statutare si nu abordeaza probleme de constitutionalitate) sunt urmate in mod constient de judecatorii instantelor inferioare intr-un efort de unificare a legii tarii. Desi nu exista un sistem de publicare generala a deciziilor judiciare similar cu cel din SUA (a se vedea Atlantic Reporter etc.); exista colectii specializate de decizii selectate puternic editate (si selectate) de catre autorii lor academici, precum Drept civil: spete si solutii din practica juriciara, care contin rezumate ale deciziilor legale in materie de drept civil.

Biblioteca de Drept a Universitatii din New York are o astfel de colectie scrisa de profesorii. T.R. Popescu & I.P. Filipescu, Drept civil: spete si solutii din practica juriciara, care a fost publicat in 1970

Trebuie remarcat faptul ca Inalta Curte a Romaniei a creat o baza de date electronica, care contine toate deciziile din 2003. Rezumatele sunt in limba romana si cautarea se poate face prin tastarea cuvintelor cuprinse in textul deciziei.

 

Legislatia europeana si jurisprudenta

Romania a ratificat Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale (cu o singura rezerva cu privire la disciplina militara).

Prin ratificarea acestei conventii, Romania a fost de acord sa aplice drepturile garantate de conventie, inclusiv dreptul la petitie individuala si jurisdictia obligatorie a Curtii Europene a Drepturilor Omului. In consecinta, orice cetatean roman poate introduce un proces impotriva statului roman in fata Curtii si decizia va fi obligatorie pentru statul roman.

Unele dintre deciziile instantelor judecatoresti cu privire la Romania pot fi vizualizate la http://www.scj.ro/jurisprudenta.asp, in timp ce dosarul sau actual poate fi consultat la http://www.echr.coe.int/BilingualDocuments/PendCase. htm.

No comments:

Post a Comment