Wednesday, August 14, 2013

Certificatul energetic al cladirilor

Certificatul de eficienta energetica reprezinta un act prin care se probeaza performanta energetica a unei cladiri, odata eliberat el este utilizabil timp de zece ani cu exceptia situatiilor in care cladirea pentru care a fost eliberat trece printr-o serie de lucrari de renovare care schimba radical valorile consumului energetic. Spatiile astfel evaluate vor fi incadrate pe o scala de la 1 la 100 care indica o valoarea mai mare pentru situatiile in care eficienta energetica este mai ridicata. Va exista, de asemenea, o incadrare in cadrul sistemului de sapte clase, de la A pana la G, unde A reprezinta un parametru care indica consumul cel mai mic (125 de kWh/mp/an) si valoarea G vizeaza constructiile cu consumul cel mai crescut (820 kWh/mp/an).

Cladirile vizate


Spatiile care sunt obligate sa detina un astfel de act evaluator reprezinta cladiri pentru locuinte, constructii destinate institutiilor, hoteluri, restaurante, spitale incluzand totodata toate corpurile care se afla in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice. Printre categoriile de spatii care nu necesita existenta unui astfel de act enumeram monumentele protejate, lacasurile de cult, toate tipurile de constructii temporare (pana la doi ani), proprietatile independente care ocupa un spatiu mai mic de 50 de metri patrati.

Eliberarea acestui tip de certificat este posibila in urma unei evaluari care poarta numele de audit energetic si este definitivat de un cadru autorizat. Auditorul energetic reprezinta persoana autorizata prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa elaboreze acest tip de control. Astfel de evaluari devin obligatorii incepand cu date de 19 iulie 2013 cand s-a hotarat abordarea acestui sistem pentru a impune noi standarde in privinta consumului energetic. Acest act va fi solicitat in momentul vinderii sau inchirierii unui spatiu. Exista posibilitatea ca acele contracte care vor fi finalizate in lipsa unei astfel de dovezi sa intervina un proces de anulare. Acestea pot fi atacate in justitie in baza acestui argument. Cand contractul de vanzare cumparare (sau inchiriere) este finalizat cel care poarta titlul de proprietar este obligat sa depuna o copie a certificatului energetic catre organul fiscal in cauza.

Acte necesare



Este important de stiut ca in textul anunturilor, in vederea inchirierii sau vanzarii, trebuie sa existe precizari legate de  certificatul energetic. Cei care solicita o astfel de evaluare pot contacta un auditor energetic caruia trebuie sa-i puna la dispozitie planurile cladirii si totodata o serie de informatii privitoare la schimbarile care au intervenit in structura spatiului vizat. Dosarul pe care auditorul energetic il va elabora trebuie sa includa planuri de arhitectura, fisa tehnica a centralei termice, facturi pentru consumul de apa calda, rece si cele care ilustreaza consumul de combustibil destinat centralei termice, de asemenea, trebuie sa existe un plan care sa prezinte incadrarea constructiei in zona in care este situata. Costurile unei astfel de evaluari vor varia in functie de activitatea de documentare si timpul alocat masuratorilor, aria desfasurata construita a spatiului implicand mereu coeficientii de locaţie, de documentaţie, de complexitate, de instrumentare şi de refolosire. Personalul autorizat va elabora tot acest proces in urma caruia se vor elibera certificatele care , ulterior, vor fi supuse controalelor din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii. 

No comments:

Post a Comment