Friday, August 30, 2013

Ajutoarele de minimis pentru IMM-uri

Ajutorul de minimis reprezinta un ajutor de stat propus ca metoda de incurajare a intreprinderilor micro, mici si mijlocii si se concretizeaza sub forma unor finantari acordate dupa o serie de verificari ale criteriilor de eligibilitate. Sumele maxim alocate in aceasta directie sunt in valorea de 100 000 EUR pentru companiile care se incadreaza in perimetrul reprezentat de domeniul transportului rutier. Toate celelalte domenii beneficieaza de posibilitatea de a primi ajutoare in valorea de 100 000 EUR pana la 200 000 EUR cu o serie de exceptii pe care le vom enumera mai jos. Intre categoriile exceptate nominalizam ariile care sunt strans legate de activitati desfasurate in sectorul carbunelui, achizitia vehiculelor utilizate pentru transportul rutier de marfuri de catre companii care presteaza servicii in aceasta directie, pescuitul si acvacultura, unele activitati direct legate de procesul de exportare, productia primara, prepararea si introducerea in comert a produselor agricole. Scopul evident al acordarii acestor sume este strans legat de necesitatea intretinerii unei politici de incurajare a agentilor economici prin promovarea exportului dar, in mod special, prin armonizarea conditiilor interne cu mediul economic european.

Una dintre conditiile care este punctata in mod repetat in proiecte care isi propun obtinerea sustinerii prin ajutoare de minimis pentru IMM-uri se refera la garantarea introducerii unor locuri de munca noi. Astfel sistemul prevede o serie de constante care impun ca pana la finalizarea investitiei sa se creeze noi posturi urmand ca, ulterior, aceste locuri de munca sa ramana in functionare timp de minim trei ani de la incheierea investitiei. Dupa termenii introdusi se impune garantarea unui numar de cinci posturi dintre care doua cel putin pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele trei luni, pentru cazul in care se doreste obtinerea unui ajutor de pana la 100 000 EUR. Pentru situatia in care se doreste un ajutor financiar cuprins intre 100 000 EUR si 200 000 EUR trebuie garantata introducerea unui numar de sapte locuri de munca. Minimum trei dintre acestea trebuie ocupate de indivizi care nu poseda contract individual de munca in ultimele trei luni.

Schema de ajutor de minimis – portofoliul de acte


Procedurile care trebuie urmate pentru a concretiza schema de ajutor de minimis indica parcurgerea unor pasi obligatorii. In primul rand se impune redactarea unei cereri care va fi adresata Ministerului Finantelor Publice. Aceasta cerere va fi, de asemenea, insotita de un portofoliu de acte care trebuie sa contina: planul de investitii in care se precizeaza cheltuielile eligibile, o analiza economica valabila care probeaza eficienta proiectului pentru urmatorii trei ani de la incheierea investitiei, garantia ca locurile de munca deja introduse vor fi mentinute si se are in vedere introducerea de noi posturi.

Consultanta pentru obtinere ajutor de minimis


Implementarea proiectelor de genul acesta cunoaste si o serie de particularitati neprevazute care pot determina o multitudine de scenarii secundare care expun investitia intr-un stadiu mai mult sau mai putin incipient. In aceasta privinta se recomanda consultarea unui cadru avizat care va poate atrage atentia asupra unor aspecte de detaliu privitoare la evolutia echilibrata a proiectului pe care vi-l propuneti. Societatea noastra de avocatura va garanteaza securizarea unei astfel de investitii prin acordarea unor informatii juridice lucide care reusesc sa sublinieze aspectele esentiale care caracterizeaza subtratul legal al tuturor procedurilor prevazute in acest sens.

No comments:

Post a Comment