Monday, August 26, 2013

Publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa

Publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa reprezinta concepte legale semnificative care traseaza in mod concludent limitele intre ceea ce este permis, la acest nivel, in procesul de promovare al unui produs sau a unor servicii si ceea ce reprezinta un caz evident de incalcare a prevederilor legale. Publicitatea comparativa reprezinta o alternativa aplicabila care elimina cazurile publicitatii inselatoare si legislatia romaneasca introduce reglemantari specifice care stabilesc distinctii fundamentale intre cele doua situatii. Primul aspect care individualizeaza conceptul de publicitate inselatoare este legat de lipsa de luciditate in orientarea personelor vizate prin mesajul publicitar. Astfel informatia care poate fi de diferite proveniente influenteaza comportamentul economic al receptorului final determinand un prejudiciu argumentat care pericliteaza pozitia unui concurent.

La un cu totul alt nivel, publicitatea comparativa aduce in prim plan bunuri sau produse comercializate si de concurent dar respectand prevederile legale, armonizand astfel cu un spatiu concurential echilibrat. In acest caz este evitata cu desavarsire orice tip de confuzie care ar putea induce in eroare consumatorul, reputatia marcilor este respectata ca atare, nu apar acte de compromitere a denumirilor comerciale, nu implica un fenomen de reproducere a unui alt produs, comparatia este realizata pornind de la o serie de argumente reale si este mereu aplicata pentru bunuri sau servicii care servesc unui spectru identic. La data de 3 iulie 2013, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 202/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare. Astfel se urmareste securizarea pozitiei comerciantilor eliminand, sub aspect legislativ, cazurile de publicitate inselatoare. Apar o serie de precizari exacte care indica circumstantele permise publicitatii comparative. Sunt acoperite diferite situatii care implica variate mijloace de comunicare care vizeaza materiale publicitare de diferite facturi.

Modificari privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa


Prin aceste modificari sunt atinse o serie de chestiuni legate de asigurarea unitatii legislative, nominalizarea unor autoritati competente, “stabilirea perioadei de prescripţie în cazul sesizărilor referitoare la publicitatea comparativă, efectuate de către consumatori”, contextualizarea unei baze legislative optime. Astfel sunt realizate o serie de diferentieri intre detaliile legislative prin care se urmareste protejarea intereselor consumatorilor. Aceasta perspectiva indica drept autoritate competenta Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Apare totodata reluarea definitiei consumatorului prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 punctand de asemenea situatiile in care publicitatea se adreseaza consumatorilor. Schimbarile efectuate la acest nivel controleaza astfel perimetrul de normalitate al publicitatii comparative pentru cele doua categorii de persoane fizice si juridice, publicitatea inselatoare fiind atinsa doar la nivelul interactiunilor dintre persoanele juridice. Din punct de vedere al prevederilor introduse, autoritatea care este declarata ca responsabila pentru monitorizarea cadrului legal privind combaterea si eliminarea publicitatii inselatoare e reprezentata de Ministerul Finanatelor Publice si, in cazuri speciale, Consiliul National al Audiovizualului. Firma noastra deavocatura sustine abordarea lucida a cazurilor care acopera aceasta arie si departamentul nostru specializat in chestiuni legate de proprietate intelectuala asigura consultanta pentru clarificarea si identificarea unor solutii legale optime. Prezentarea cadrului legal real reprezinta o conditie fundamentala in abordarea oricarei spete din perspectiva identificarii unor rezolvari care sa protejeze eficient pozitia clientului. Avocatii nostri va stau la dispozitie pentru furnizarea oricaror informatii suplimentare.

No comments:

Post a Comment