Wednesday, August 14, 2013

Infiintare agentie pentru plasarea fortei de munca

Acest proces cere in mod evident parcurgerea unor etape care sa garanteze fundamentul legal al institutiei in cauza. Exista o serie de aspecte care trebuie analizate amanuntit pentru a dezvolta o strategie optima care sa acopere toate detaliile de infiintare si functionare. Firma ca atare va fi inregistrata la Registrul Comertului cu un cod CAEN 7820 care vizeaza activitati de contractare a personalului in regim temporar sau cu un cod CAEN 7810 care acopera activitatea agentiilor de plasare a fortei de munca. Conditiile esentiale care definesc perimetrul legal al infiintarii acestui tip de companie de recrutare sunt dezvoltate si explicate in H.G. nr. 277/2002 (modif prin H.G.790/2004). Acreditarea pentru desfasurarea unor activitati din aceasta categorie se acorda prin indeplinirea unor criterii care privesc definirea implicita a obiectului de activitate, garantarea unor mijloace materiale care sa serveasca in mod corespunzator in desfasurarea activitatii, personalul angajat sa intruneasca  un anumit procentaj in privinta educatiei de specialitate, existenta unui fundament prin care sa poata evalua cererea si oferta de pe piata fortei de munca.

Dotari specifice necesare pentru infiintarea unei agentii de recrutare 


Prin organizarea sa materiala institutia care solicita o acreditare de genul acesta trebuie sa faca dovada faptului ca detine mijloace clare pentru evaluarea si autoevaluarea indivizilor pentru a oferi sugestii in privinta orientarii profesionale. Trebuie sa detina capacitatea de a furniza si verifica testele pentru aptitudini in baza carora se pot emite decizii legate de dezvoltarea abilitatilor tuturor celor interesati de gasirea unui loc de munca. De asemenea, se obliga sa asigure explicarea si dezvoltarea tehnicilor potrivite pentru identificarea unui loc de munca si modalitatile de abordare a interviului. Un alt aspect care trebuie mentionat tine de indeplinirea conditiei de mediere electronica. Acest detaliu vizeaza asigurarea, prin intermediul internetului, a informatiilor privind locurile de munca. Agentia in cauza trebuie sa dispuna de metodele aferente prin care sa conecteze prin mijloace informatice cererea si oferta locurilor de munca. 

Conditii privind personalul angajat


Personalul angajat in cadrul agentiei trebuie sa indeplineasca o serie de criterii care fac referire la pregatirea si calificarea acestora. Astfel procentajul celor angajati intr-o astfel de institutie trebuie sa fie de cel putin 30% in ceea ce priveste finalizarea studiilor superioare in domeniile: pedagogie, drept, psihologie, consiliere. Un alt procentaj de 25% minim trebuie sa garanteze numarul angajatilor care detin experienta de cel putin trei ani de zile in domeniul care este precizat in documentul prin care se solicita acreditarea. 

Documente necesare


Documentele care trebuie prezentate in vederea finalizarii procesului de acreditare reprezinta acte legate de inregistrare, actul constitutiv, acte care probeaza eligibilitatea, documentele care fac dovada detinerii mijloacelor tehnice si actul care ilustreaza efectuarea taxei de acreditare. Pentru cazul in care agentia in cauza vizeaza recrutarea fortei de munca pentru lucrul in strainatate trebuie sa existe mijloace clare prin care sa probeze existenta unei baze de date care detine informatii legate de cererea si oferta locurilor de munca in strainatate. Totodata trebuie sa faca dovada existentei unor contracte solide incheiate cu persoanele juridice, fizice sau alte tipuri de organizatii din strainatate astfel incat sa fie posibila intermedierea optima a angajarii cetatenilor romani peste hotare. Recomandam consultarea unui expert juridic in masura sa explice in detaliu toate procedurile necesare infiintarii unei astfel de agentii. Cadrul legal poate ridica adesea o serie de intrebari care isi gasesc raspuns imediat prin asistenta de specialitate care puncteaza profesional aspectele principale si secundare legate de infiintarea unei astfel de institutii. 

4 comments:

  1. Singurul mod in care ne ajutati este sa ajungem la dumneavoastra! Nu toti ne nastem cu experienta iar cadrul legal trebuie sa existe si pentru ceilalti, Nu vi se pare corect? Desigur, el exista doar ca e ascuns de cei ca dv.

    ReplyDelete
  2. Aceste societati prin HG850/2002 MO628/23.08.2002 au devenit tzepe deoarece nu se mai supun nici unui control al statului roman. Multumim d-nul Nastase Adrian.

    ReplyDelete
  3. Aceste societati sunt tzepe, deoarece Adrian Nastase prin HG850/2002 publicat in MO628 din 23 aug. 2002, scoate de sub controlul statului roman activitatea lor, deci nu au nici o obligatie fata de beneficiar, deci adio bani.

    ReplyDelete
  4. Un articol cu un titlu care promite multe, dar gol de continut.

    ReplyDelete