Tuesday, September 3, 2013

Infiintarea parcurilor industriale

Parcurile industriale reprezinta o categorie aparte a investitiilor de proportii in Romania deschizand o serie de oportunitati pentru investitorii straini si garantand suplimentarea consistenta a numarului locurilor de munca. Legislatia care reglementeaza aspectele legate de infiintarea si functionarea in parametrii optimi a acestor angrenaje economice a fost recent modificata introducand noi termeni. Elementele de noutate se refera la notiunile de baza care reprezinta fundamentul infiintarii parcurilor industriale, modalitatile prin care numele de parc industrial este acordat acestui sistem, termenii legali privind activitatea administratorului de parc si, de asemenea, facilitatile legale asigurate in aceasta directie. In decursul timpului aceste detalii au suferit o serie de modificari. Legislatia este, in continuare, in mod periodic completata sau ajustata acesta reprezentand si un domeniu de mare actualitate care, inevitabil, necesita o multitudine de noi precizari.  

Facilitati parcuri industriale


Conform Legii nr. 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, ultimele modificari introduse indica o serie de facilitati legale acordate atat administratorilor de parcuri dar si celor care indeplinesc functia de rezident al cestora. Aceste facilitati pot fi acordate si prin intermediul autoritatilor publice locale dar, in mod general, se refera la absolvirea achitarii unor taxe. Astfel sunt nominalizate o serie de obligatii fiscale de la care sunt scutiti cei in cauza. Aici indicam impozitul pe cladiri, impozitul pe teren si sumele necesare in vederea schimbarii destinatiei sau retragerii din circuitul agricol a terenului vizat pentru ridicarea acestui parc.

Functionarea parcurilor industriale


Administratorii acestor parcuri sunt sustinuti in ceea ce priveste mentinerea unei guvernari echilibrate   astfel impunandu-se respectarea fara exceptie a regulamentelor impuse de administrator. Rezidentii acestor parcuri sunt datori sa tina cont de aceste detalii legate de strategia de organizare dar si de procedura de selectare a rezidentilor. Administratorul este si cel caruia i se va elibera titlul de parc industrial avand ca fundament ordinul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Pentru situatia platformelor industriale privatizate se va aplica o hotarare de Guvern sau masuri legislative speciale. Ordinul mai sus mentionat stabileste clar valabilitatea titlului parcului pentru infrastructura sa si pe perioada de timp prestabilita.


Prin ultima modificare se puncteaza evident principiile aplicabile pentru infiintarea parcurilor industriale. Este din nou luata in vedere capacitatea de a creste numarul de locuri de munca, administratorul nu are permisiunea de a incuraja sau initia orice activitate care are ca situatie finala nerespectarea drepturilor rezidentilor parcului. Rezidentii parcului trebuie tratati echidistant si dupa aceleasi principii. Cei care vor inmana cererea de acordare a titlului de parc vor fi chiar cei care sunt declarati fondatorii acestui proiect. Referirile care privesc natura terenului pe care se va ridica parcul impun o serie de limitari. Astfel suprafata trebuie sa fie de minimum cinci hectare si sa posede un caracter unitar (exceptie facand cele care sunt traversate de cai de transport), trebuie sa garanteze accesul la un drum european, national, judetean sau sosele ocolitoare de centura, reprezinta o proprietate tabulara sau in concesiune. Terenul in cauza poate fi totodata sub administrarea rezidentilor, a fondatorului sau a administratorului. Dupa cum am precizat de la inceput, domeniul acesta este in continua dezvoltare solicitand variate interventii la nivel legal. Societatea noastra de avocatura acorda consultanta juridica pentru punctarea eficienta a tuturor etapelor care trebuie urmate in infiintarea unui parc industrial. Avocatii nostri se angajeaza sa propuna o serie de abordari care urmeaza un profil juridic strict furnizand constant clientilor nostri date despre evolutia proiectului si alternativele posibile.

No comments:

Post a Comment