Monday, September 30, 2013

Legea privind vanzarea-cumpararea terenurilor agricole din extravilan

Proiectul privind achizitionarea terenurilor agricole din extravilan a fost evaluat in mai multe randuri la data de 3 septembrie, 17 septembrie si 23 septembrie 2013 facand vizibile o serie de chestiuni de importanta imediata care au fost analizate sub diferite aspecte. Persoanele vizate prin acest proiect sunt cetatenii romani, cetatenii din Uniunea Europeana, toti cei care sunt considerati apatrizi dar au domiciliul pe teritoriul Romaniei sau al UE. Ultima varianta a acestui proiect mai introduce o categorie care face referire la indivizii considerati apatrizi aflati pe teritoriul statelor care sunt incluse in ASEE (Acordul privind Spatiul Economic European). Dupa ultimele actualizari ale proiectului cei care pot achizitiona in Romania teren agricol aflat in extravilan trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Una din precizarile cele mai importante este aceea legata de importanta de a face dovada ca persoanele in cauza detin un pachet de cunostinte in domeniul agricol dar si ca in ultimii cinci ani, cel putin, au desfasurat activitati proprii acestei arii.

Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare


Autoritatea care va fi responsabila cu verificarea persoanelor fizice este Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Aceasta institutie este responsabila cu toate masurile impuse pentru aplicarea legii a caror fundamente se traseaza prin proiectele discutate. Aceasta autoritate va fi si cea care va infiinta si opera cu baza de date in care vor fi inscrise terenurile agricole din extravilan. Ofertele de vanzare si cumparare vor fi publicate tot prin intermediul acestei institutii urmand ca indeplinirea dreptului de preemptiune sa fie verificata tot prin mijloacele detinute de AARPF.


Apar totodata nominalizate circumstante speciale care limiteaza procesul de achizitionare teren agricol in extravilan. Aici  includem terenurile aflate la 10 kilometri de granita care pot fi valorificate doar cu acceptul Ministerului Apararii. Cele pe a caror suprafata sunt detectate zone cu potential arheologic sunt accesibile doar prin acceptul Ministerului Culturii. Daca terenul achizitionat poseda infrastructura de irigatii si imbunatatiri funciare persoana care l-a achizitionat este obligata prin lege sa mentina aceste instalatii cel putin la stadiu in care le-a primit. Autoritatea Nationala de Imbunatatire Funciara pastreaza rapoarte privind starea acestor terenuri la momentul datei achizitionarii. Sunt de asemenea facute precizari privind calitatea de arendas a celor care pot achizitiona astfel de terenuri. Noul Cod Civil, prin articolul 1.838 indica modalitile legale optime prin care cei cu titlul de arendas sunt obligati sa se inregistreze prin contracte in cadrul consiliului local. Probabil chestiunea de importanta maxima discutata prin aceste proiecte priveste continutul final al legii care va intra in vigoare legat de suprafata maxima de teren agricol in extravilan achizitionabil. Pragul maxim hotarat pana acum este de 100 ha. Pana la data de 2 octombrie 2013 proiectul in stadiul sau final ar trebui sa fie la nivelul dezbaterilor publice. Colectivul nostru de avocati va sta la dispozitie pentru furnizarea informatiilor suplimentare privind acest proiect. Suntem de asemenea in masura sa va acordam asistenta legala necesara pentru clarificarea oricaror neintelegeri ridicate prin proiectul adus in cauza in parcursul acestui text. 

No comments:

Post a Comment