Saturday, September 7, 2013

Noua lege a restituirii proprietatilor

Noua lege privind restituirea proprietatilor vine cu o serie de elemente de noutate si stabileste delimitari clare in ceea ce priveste procedura de restituire a bunurilor abuziv confiscate. Apar de asemenea nominalizate un numar de noi institutii responsabile cu punerea in aplicare a procedurilor nou impuse. Prezentam mai jos principalele detalii care schimba perspectiva asupra acestui proces de retrocedare. Prin Legea nr. 165/2013 se reafirma principiul sustinut si prin Legea nr. 10/2001, prin care regula de fundament pentru restituire ramane inapoierea bunurilor in natura. Pentru cazurile in care aceasta procedura este irealizabila este propus un sistem bazat pe acordarea de puncte. Capitolul III al sus-numitei legi introduce aceasta noua modalitate prin care valoarea imobilului va fi calculata dupa un anumit punctaj. Pentru parcurgerea procesului de evaluare se infiinteaza Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor.  Aceasta entitate nou introdusa prin recentul cadru legislativ are ca scop luarea unor decizii de validare sau invalidare a masurilor propuse pentru compensarea valorii imobilelor in cauza. Termenul pentru furnizarea deciziilor finale variaza intre 45 si 60 de zile, in functie de actiunea de validare sau respectiv cea de invalidare.  Articolul 27 din Legea nr. 165/2013 descrie procedura de concretizare a acestor puncte subliniind necesitatea participarii in cadrul unor licitatii care vor fi o atributie a Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Imobilele introduse in licitatii sunt parte a Fondului naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile. Licitatiile mentionate vor fi organizate incepand cu date de 1 ianuarie 2016.

Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile reprezinta o entitate nou infiintata care este sub administratia Domeniilor Statului. Va acoperi initial terenuri agricole care apartin statului si Agentiei Domeniilor Statului si constituie sursa pentru achitarea masurilor compensatorii. Institutiile publice au posibilitatea de a propune completarea acestui fond cu o serie de imobile, aflate de asemenea in proprietatea statului.

Certificat de detinator de puncte


Noul sistem bazat pe evaluarea prin puncte va functiona prin aplicarea grilei notariale de la momentul intrarii in vigoare a legii mentionate, fiecare punct este cotat cu un leu. Grila notariala valabila la data concretizarii noilor masuri legislative va argumenta evaluarile aplicabile imobilelor din Fondul national dar si celor care constituie obiectul tuturor cererilor nesolutionate pana acum. Certificatele de detinator de puncte vor fi emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Pentru situatiile in care detinatorul initial al unui astfel de certificat doreste sa transmita mai departe drepturile aferente, se impune eliberarea unui nou certificat pentru cel care este noul detinator al punctelor in cauza. Pentru situatia in care vor fi valorificate doar o parte din puncte se va utiliza un nou certificat care sa ilustreze restul de punctaj ramas inca neutilizat. Pentru cazul unui deces, mostenitorii vor primi noi certificate de detinator de puncte si fiecare act va preciza partea noului detinator.

Procesul de despagubire in numerar


Incepand cu data de 1 ianuarie 2017 pot fi solicitate si compensarile in numerar care sunt reglementate prin articolul 31 si presupun adresarea unei solicitari anuale catre Autoritatea Naţionala pentru Restituirea Proprietăţilor pentru eliberarea unui titlu care sa acopere cel mult 14% din valoarea punctelor. Pentru cei care trebuie sa primeasca sume de bani, in urma definitivarii dosarelor de despagubire care au implicat aceste resurse financiare, plata se va face nu mai devreme de 1 ianuarie 2014, pe o perioada de cinci ani, suma fiind impartita pe transe egale (o transa nu poate fi mai mica de 5.000 lei). Recomandam consultarea unui cadru autorizat care va poate oferi detalii suplimentare si care de asemenea este in masura sa indice o strategie optima de abordare a cazului dumneavostra.


No comments:

Post a Comment