Thursday, September 26, 2013

Schimbarea administratorului unei societati cu raspundere limitata

Decizia de schimbare a administratorului pentru societatea cu raspundere limitata presupune modificarea actului constitutiv implicand astfel acceptul asociatului unic sau a adunarii generale a ascociatilor. Actul prin care se ilustreaza aceste proceduri trebuie sa contina o serie de informatii care sa probeze hotararea asociatului unic sau a adunarii generale si, de asemenea, o serie de aspecte privind numirea noul administrator. Astfel documentul trebuie sa contina mentiunea privind modul de convocare al adunarii generale, decizia prin care se ilustreaza intentia de schimbare a administratorului si de numire a celui nou, semnaturile celor responsabili. Aceasta etapa este urmata de formularea unor declaratii realizate de catre noul sau noii administratori certificand faptul ca acestia accepta numirea lor si probeaza indeplinirea tuturor prevederilor legale. In stadiu incipient se semneaza o declaratie pe propria raspundere dar, in principiu, exista o serie de conditii clare pentru indeplinirea acestei functii. Un specimen de semnatura trebuie acordat de catre noul administrator. Actul constitutiv trebuie actualizat cu numele noului administrator.

Schimbare administrator SRL – acte necesare


Dosarul care trebuie depus la Registrul Comertului pentru a sesiza schimbarea administratorului trebuie sa contina urmatoarele detalii: o cerere tip care poate fi solicitata online, actul constitutiv actualizat evidentiind datele noului administrator, hotararea AGA sau, dupa caz, hotararea asociatului unic, declaratiile pe propria raspundere pe care le-am mentionat mai sus, semnate de noii administratori, specimenul de semnatura, actele de identititate ale administratorilor. In anumite circumstante este necesara si prezentarea unei declaratii pe propria raspundere a persoanei fizice, daca ne referim la un cetatean strain, prin care se aduce dovada faptului ca nu detine datorii fiscale. Ne referim aici strict la cazul celor care nu sunt inregistrati din punct de vedere fiscal in Romania. Totodata, pentru situatia in care o persoana juridica este desemnata administrator societate cu raspundere limitata sunt necesare actele de inregistrare, o copie insotita de original. Lipsa datoriilor fiscale este probata prin certificatul fiscal care va fi furnizat in format electronic de catre ANAF catre ONRC. Alaturi de aceste documente trebuie sa existe si o imputernicire pentru cei desemnati sa se ocupe de formalitatile presupuse de aceste proceduri. Se va atasa la dosar si dovada achitarii tuturor taxelor.


Subliniem faptul ca, in cazul societatii cu raspundere limitata, avem de aface cu unul sau mai multi administratori care pot fi persoane fizice sau juridice. Deciziile adunarii generale sau cele luate de asociatul unic reprezinta fundamentul procedurilor concretizate de administrator. Motivele care pot argumenta dorinta de a schimba unul sau mai multi administratori sunt variate si situatiile reprezentate pot adesea introduce aspecte legale neasteptate. Din acest motiv, cabinetul nostru de avocatura recomanda consultarea unui cadru specializat care va poate oferi o serie de informatii suplimentare privind cazul dumneavoastra evidentiind particularitatile si modalitatile de abordare optime.

No comments:

Post a Comment