Tuesday, January 22, 2019

ANPC acuzat de favorizarea băncilor

Dumitru Manti, inspectorul Protecției Consumatorului din Constanța a acuzat ANPC de favorizarea băncilor considerând că aceștia aveau la dispoziție toate pârghiile legale necesare pentru a proteja românii ce au luat credite de la bănci în perioada 2005-2008. Acesta susține că Autoritatea a fost de acord cu OUG 50/2010 deși această era în defavoarea consumatorilor, urmând că reclamațiile sosite ulterior de la aceștia să fie tratate în favoarea instituțiilor de creditare.

Președintele ANPC, Marius Pârvu, a replicat însă că în cadrul ANPC s-a format o comisie prin care se verifică toate reclamațiile primite începând cu anul 2005, pentru a se rezolva corect. Reclamațiile se pot face prin intermediul site-ului oficial al ANPC, unele anjungand direct pe biroul domnului președinte, iar altele în alte departamente. Toate reclamațiile primite direct la președinte sunt redirecționate către direcția generală de control la departamentul financiar, aceștia având obligația legală să le soluționeze, comisarul fiind cel care ia decizia finală. În momentul primirii instiintarii despre aceste soluționări greșite ale reclamațiilor, s-a întocmit comisia care va veni cu un rezultat final, proces în care nu se poate implică altcineva. Pe de altă parte, două mari entități financiar bancare au fost scantionate major pe cesiuni de creanțe datorită încălcării legislației în vigoare privind drepturile consumatorului.

În plus, președintele ANPC a propus modificarea legii nr. 193 ce prevede cuantumul amenzilor pe clauze abuzive și anume restituirea sumelor pe acele clauze constatate de către instanța. Mai mult, o serie de instituții financiar bancare sunt încă în control pentru stabilirea acestor aspecte, iar aceste controale pot dura destul de mult. Se pare că de fapt cea care fovorizeaza băncile este chiar legislația în vigoare, care necesită modificări majore privin cuantumul amenzilor și clauzele legislative. DIICOT, ANAF și toate celelalte instituții abilitate sunt implicare în verificarea cesiunilor de creanțe și de asemenea în adoptarea noii legislații care să protejeze consumatorii.

Concluzionand, se pare că singurii vinovați sunt cei care au discutat în guvern legea pe parcursul mai multor luni și au adoptat acest cadru legal care nu avantajează și nu apară drepturile consumatorilor. Însă, noile modificări aduse legilor în vigoare privind creditele luate de la instituțiile financiar bancare pot reglementa aceste scăpări.


No comments:

Post a Comment