Tuesday, January 22, 2019

Cum poate un srl sa sponsorizeze un ong

Orice SRL care este platitor de impozit pe profit, precum si PFA-urile, microintreprinderile sau chiar salariatii pot redirectiona o parte din impozitul platit catre stat catre un ONG. Bineinteles ca exista un set de reguli care trebuiesc respectate pentru a putea sponsoriza un ONG cu a carui cauza te identifici. Trebuie sa tii cont ca sponsorizarea nu reprezinta o cheltuiala deductibila la calcului impozitului pe profit, suma platita putand sa fie scazuta din impozitul de profit in limita a 20% din impozitul datorat. Sunt 2 conditii esentiale care trebuiesc indeplinite pentru a putea sponsoriza un ONG: putem redirection 20% din impozitul pe profit catre ONG, insa in limita a 3 la 1000 din cifra de afaceri, scazand astfel din impozitul pe profit suma cea mai mica conform calculelor in urma celor doua conditii.

De asemenea, plata sponsorizarii trebuie sa fie facuta in anul in care a fost calculat impozitul pe profit pe baza unui contract de sponsorizare. Aceasta se poate face oricand pe parcursul anului si poate fi oricat de mare, insa doar cea calculata conform celor de mai sus va fi scazuta din impozitul pe profit, diferent fiind cheltuiala nedeductibila. Atunci cand o firma face o sponsorizare, legea nr 32/1994 – Legea Sponsorizarii trebuie respectata, si anume punctele cheie: existenta unui contract de sposorizare din care sa reiasa clar obiectul sponsorizarii si suma.

Pe de alta parte, microintreprinderile pot sponsoriza un ONG cu orice suma doresc, diferenta intre sponsorizarea de catre o microintreprindere si un SRL platitor de impozit pe profit este ca cea din urma poate beneficia de scaderea unei sume platite ca si sponsorizare din impozit, pe cand o microintreprindere nu beneficiaza de aceasta facilitate. De asemenea, ca si PFA, se pot redirectiona 2% din impozitul pe venit pentru a sustine asociatii nonprofit legale prin inscrierea denumirii, CUI-ului sa a contului IBAN an ONG-ului pe ultima pagina a declaratiei 200, urmand ca redirectionarea sa se efectueze la depunerea declaratiei. Mai exact, la data la care se achita impozitul de catre PFA. In plus, sponsorizarea in cazul unui PFA este cheltuiala deductibila in limita a 5% din baza de calcul.

In cazul in care ca si angajat doresti sa sponsorizezi, procedura este asemnatoare cu cea a unui PFA, fiind necesara completarea CUI, denumire si IBAN ONG pe declaratia 230, declaratia aceasta fiind necesar sa fie depusa la ANAF in persoana pana la 25 mai, sau prin posta cu confirmare de primire.

In cocluzie, atata vreme cat iti doresti cu adevarat sa faci un bine si sa ajuti la schimbarea in bine a acestei tari, posibilitati exista si te incurajam sa le inspectezi. De asemenea, daca te gandeai la asta insa nu stii exact pe cine sa sustii, ce ONG sa sponsorizezi, poti cauta pe internet lista cu ONG-urile noastre

No comments:

Post a Comment