Tuesday, January 22, 2019

Acordarea/încadrarea în grupele I şi/sau a ÎI-a de muncă, respectiv, condiţii deosebite şi/sau condiţii speciale nu pot face obiect al medierii negocierile






Conform Deciziei nr.79/2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis dosarele 3012/10/2018, 3087/105/2017 și 3533/105/2017 înaintate de către Curtea de Apel Ploiești – secția I civilă, stabilind:


  • Medierea și organizarea profesiei de mediator, conform Legii nr. 192/2006, condițiile deosebite de muncă sau cele speciale nu pot fi obiect al medierii negocierilor privind incararea sau acordarea în grupele I și ÎI de muncă
  • Obligativitatea aplicării aceste decizii conform art. 521 alin. 3 din Codul de procedura civilă

Anterior, grupele de muncă reprezentau echivalentul condițiilor speciale sau deosebite de muncă, iar nominalizarea persoanelor ce se incadrul în grupele I și ÎI se făcea de către conducerea unitarilor și sindicate pe baza condițiilor concrete de desfășurare a activității persoanelor în cauza. Aceste grupe erau obligatoriu înregistrate în cărțile de muncă fiind relevante pentru dreptul la pensie. Aceste grupe au fost eliminate începând cu anul 2001 când a intrat în vigoare Legean nr. 19/2000.

În momentul de față, locurile de muncă în condiții speciale de muncă sunt cele miniere, pentru cei care desfășoară 50% din normă întreagă de muncă în subteran într-o luna, activități de cercetare, prelucrare, explorare materiale prime nucleare, în domeniul apărării naționale, ordinii publice sau siguranței naționale, și alte activități similare ce atrag un regim diferențiat al dreptului la pensie prin raportarea la condițiile de muncă normale.



No comments:

Post a Comment